Agronom.Club
Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Погода, риски и безопасность (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=68)
+--- Forum: Засуха и управление влагой (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=70)
+--- Thread: Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся (/showthread.php?tid=118931)

Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся - AgroPivden76 - 08-24-2020

Зима позаторік була сніжною, а весна – сухою. Цього року ситуація гірша: ґрунт пересох на глибину більше півметра ще в квітні.

Багато фермерів у регіоні вже зіткнулися з проблемою нестачі води для поливу своїх культур, особливо кукурудзи та соняшнику. Я вирішив поділитися своїм досвідом використання спеціальних засобів, що допомагають рослинам витримувати посуху.

Ми використовуємо біостимулятори на основі амінокислот та гумінових речовин для покращення кореневої системи і зменшення втрати води. Також впроваджуємо методи мульчування ґрунту, щоб зберегти вологу і захистити його від перегріву.

Чи є у когось ще цікавий досвід боротьби з посухою? Які технології та засоби ви використовуєте?

Дякую за ваші поради!

Re: Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся - AgroFermerPoltava - 08-24-2020

Доброго дня! Я з Полтавщини і ми також боремося з дефіцитом вологи. Раджу вам звернути увагу на крапельний полив, це дуже ефективний метод для економії води.

Ми використовуємо датчики ґрунту для контролю рівня вологості та регулювання частоти поливу.

Re: Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся - AgroMax8278 - 08-24-2020

Вітаю! Я працюю в науково-дослідному інституті і можу запропонувати вам розроблену нами технологію глибокого рихлення ґрунту, вона допомагає волозі проникати на глибину.

А ще варто звернутися до сучасних сортів посухостійких рослин. Вони дають гарний врожай навіть при мінімумі вологи.

Re: Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся - FermerPoltava68 - 08-24-2020

Ми пробували використовувати антистресові препарати, які допомагають рослинам краще переносити нестачу вологи. Ефект досить непоганий.

А ще я звернув увагу на агротехніку безполицевого обробітку ґрунту – це допомагає зберегти вологу в верхньому шарі.

Re: Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся - AgroAgroPivden - 08-24-2020

Доброго дня. Я фермер з Житомирщини, ми вже давно використовуємо мульчування соломою та іншими матеріалами для збереження вологи.

А ще нам дуже допомагає вирощувати сидерати в міжряддях – вони захищають ґрунт від перегріву і покращують його структуру.

Re: Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся - FermerPoltava51 - 08-24-2020

Я з Черкащини. Цікаво, чи ефективні агрофільми для мульчування? Бачив їх у продажу.

Також хотів би дізнатися про ваші відгуки щодо використання добрив в умовах дефіциту вологи.

Re: Боротьба з посухою: досвід та технології для українського Полісся - FermerPoltava34 - 08-24-2020

Добрий день! Я агроном з Хмельницької області. Підкажіть, чи ефективні гідрогелі для збереження вологи в ґрунті? Чи є якісь недоліки у їх використанні?

Також цікавить ваш досвід використання зрошувальних систем.

Дякую!