![]() |
|
Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - Printable Version +- Agronom.Club (https://agronom.club) +-- Forum: Системы земледелия и агротехнологии (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=50) +--- Forum: Севооборот (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=54) +--- Thread: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. (/showthread.php?tid=118780) |
Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - AgroPivden76 - 12-31-2018 В умовах сучасного агровиробництва надзвичайно важливо приділяти належну увагу збереженню та відтворенню родючості наших чорноземів. Інтенсивна обробка, хімічні добрива та пестициди – все це має негативний вплив на мікробіологічне середовище ґрунту і призводить до втрати його цінних властивостей. Прихильники органічного землеробства пропонують альтернативні методи, які базуються на використанні природних ресурсів та підтримці біорізноманіття. Сидерація – це чудовий спосіб відновлення родючості ґрунту, збагачення його азотом і покращення структури. Також важливим є застосування компосту та інших органічних добрив. Я особисто вже декілька років практикую ці методи на своїй невеликій ділянці біля Запоріжжя, і можу стверджувати – це дає помітні результати. Врожайність підвищилася, а якість продукції стала значно кращою. Хочу почути вашу думку з цього приводу. Які методи збереження родючості ви використовуєте у своєму господарстві? Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - AgroMax8278 - 12-31-2018 Я теж перейшов на екологічне землеробство декілька років тому. Використовую сидерати: гірчицю, овес і люпин. Помітив значне покращення структури ґрунту та зменшення кількості бур'янів. Ще один важливий момент – це сівозміна. Намагайтеся чергувати культури, щоб уникнути виснаження ґрунту. Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - FermerPoltava51 - 01-01-2019 Вважаю, що мікробіологічна активність в грунті є ключовим фактором. Я використовую біопрепарати на основі корисних бактерій і грибів для покращення обміну речовин в ґрунті. Особливо ефективні вони при внесенні органічних добрив, оскільки стимулюють їх розкладання та доступність поживних елементів. Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - FermerPoltava68 - 01-01-2019 Я намагаюся мінімізувати обробку землі, використовуючи технології no-till. Це дозволяє зберегти структуру ґрунту і зменшити втрати вологи. Ще одне питання: як ви боретеся з шкідниками та хворобами в органічному землеробстві? Які біопрепарати або методи застосовуєте? Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - FermerPoltava51 - 01-02-2019 Використовую мульчування – це чудова альтернатива гербіцидам. Товстий шар соломи, сіна або тирси допомагає зберегти вологу в ґрунті і пригнічує ріст бур'янів. А ще я вирощую корисних комах – сонечок та златоглазок, які поїдають шкідників. Вони є природними ворогами для багатьох видів комах. Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - AgroMax8278 - 01-02-2019 Повністю погоджуюсь з Вами, AgroPivden. Я вже багато років займаюсь землеробством в Одеській області і бачу позитивні зміни при переході на органічні методи. Варто також звернути увагу на вибір сортів рослин. Обирайте ті, які добре адаптовані до місцевих умов і стійкі до хвороб. Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - FermerPoltava68 - 01-03-2019 Навколо Черкас є багато дрібних фермерів, які практикують органічне землеробство. У них можна дізнатися багато корисного досвіду. Також варто відвідати семінари та конференції з цієї теми – це чудовий спосіб обмінятися інформацією та знайти нових партнерів. Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - FermerPoltava34 - 01-03-2019 Я спеціалізуюсь на вирощуванні органічних ягід. Нам дуже важливо підтримувати здоров'я рослин природними методами. Ми використовуємо настої трав і біологічні фунгіциди для боротьби з хворобами, а також органічні добрива для забезпечення живлення. Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - AgroAgroPivden - 01-06-2019 Я прихильник сівозміни і мінімальної обробки. В цьому році спробував вирощувати жито як сидерат – результат чудовий, ґрунт став більш пухким. Також планую використовувати покривні культури для захисту від ерозії та збереження вологи. Re: Збереження родючості ґрунту – головне питання для екологічного сільського господарства. - FermerPoltava34 - 01-07-2019 У Харківській області намагаємося використовувати біологічні методи боротьби зі шкідниками. Закуповуємо сонечок та інших корисних комах. Ще одне питання: як ви боретеся з бур'янами, коли переходите на органічне землеробство? |