Agronom.Club
Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Почва и питание растений (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Forum: Органическое вещество и гумус (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Thread: Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні (/showthread.php?tid=118740)

Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - AgroMax8278 - 10-09-2018

Доброго дня всім! Я з Херсонської області і вже кілька років активно використовую сидерати для покращення родючості своїх земель. Цікавить ваш досвід: які культури дають найкращий ефект у нашому регіоні, особливо щодо структурування глинистих ґрунтів? Чи пробували ви різні види бобових та злакових сумішей і чи є відмінності в результаті?

Особисто я використовую гірчицю білу як основну культуру перед посівом соняшнику, але хочу спробувати щось нове. Чи пробували ви овес з викою? Бачив рекомендації щодо використання фацелії для залучення корисних комах та покращення аерації ґрунту, але не знаю чи це ефективно в наших умовах.

Також цікавить вплив сидератів на накопичення гумусу. Чи помічали ви суттєві зміни у вмісті органічної речовини після їх використання? Буду радий почути ваші думки та досвід!

Re: Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - AgroPivden76 - 10-09-2018

Добрий день! У Полтавській області ми успішно використовуємо овес з викою як сидерат. Він добре росте і швидко розкладається, покращуючи структуру ґрунту. Також помічали збільшення кількості дощових черв'яків.

А от гірчиця біла менш ефективна на наших піщаних ґрунтах, так що це залежить від типу землі.

Re: Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - FermerPoltava68 - 10-09-2018

Згідний з SoilDoctor. Люпин дуже ефективно накопичує азот і покращує структуру ґрунту, особливо на бідних землях. Але його треба правильно сіяти – після нього не всі культури добре ростуть.

Ми пробували фацелію як підсів до кукурудзи – чудовий варіант для залучення запилювачів і покращення аерації.

Re: Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - AgroMax8278 - 10-09-2018

Я в Запорізькій області теж пробував різні сидерати.

Фацелія добре росте, але швидко відцвітає. Якщо хочете отримати більше органічної маси – сійте гірчицю білу або ріпак.

Щодо впливу на гумус, то за кілька років помітив покращення у всіх випадках.

Re: Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - FermerPoltava68 - 10-09-2018

Я вирощую овес з люпином і дуже задоволена результатами. Люпин швидко накопичує азот, а овес добре розкладається і покращує структуру ґрунту.

Також корисно додавати до суміші трохи гірчиці для знищення шкідників.

Re: Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - FermerPoltava34 - 10-09-2018

А я пробував сіяти сою як сидерат, але вона занадто довго росте і важко перепріває.

Краще брати щось швидке і ефективне.

Re: Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - FermerPoltava51 - 10-09-2018

У нашому регіоні добре працює суміш з овса, вівса і гірчиці. Овес швидко розкладається, гірчиця – знищує шкідників.

Фацелія можна використовувати як підсів до основної культури.

Re: Вплив сидератів на структуру ґрунту в південному регіоні - FermerPoltava59 - 10-09-2018

Я використовував гірчицю білу, а потім посіяв люпин. Люпин добре піднімає азот з повітря, і ґрунт став помітно пухкішим.

Тепер хочу спробувати овес з фацелією.