![]() |
|
Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? - Printable Version +- Agronom.Club (https://agronom.club) +-- Forum: Техника и оборудование (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=59) +--- Forum: Почвообрабатывающая техника (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=65) +--- Thread: Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? (/showthread.php?tid=118599) |
Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? - AgrotechFieldexpert21 - 05-14-2022 Привіт усім! Хотів би почути думки досвідчених аграріїв щодо вибору між класичними плугами, дисковими боронами та сучасними культиваторами. В мене 20 гектарів чорнозему під кукурудзою і соняшником. Який агрегат буде найбільш ефективним для передпосівної обробки? Цікавить також досвід використання різних типів робочих органів: лапи, диски, долота. Багато хто радить плуги через їх здатність якісно закладати рослинні рештки і структурувати ґрунт. Але вони досить важкі і можуть ущільнювати нижні шари ґрунту, що небажано для росту кореневої системи кукурудзи. Культиватори ж більш легкі та маневрені, але якість обробітку може бути гіршою, особливо при великій кількості рослинних решток. Я чув про культиватори-агрегати для обробки залишків після збору врожаю. Який ваш досвід і чим би ви порадили скористатися? Дякую за будь-які поради! Re: Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? - АгроПівдень_Петрович - 05-25-2022 В залежності від типу вашого чорнозему. Якщо він легкий і супіщаний, то дискові борони можуть дати гарне розпушення і подрібнення рослинних решток. А якщо важкий глинистий – плуг буде краще структурувати ґрунт. Я особисто використовую дискатор для передпосівної культивації після оранки на глибину 20 см. Це дозволяє добре підготувати ложе для сходів і зберегти вологу в ґрунті. Re: Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? - AgroMax8278 - 05-31-2022 Я б порекомендував культиватор для безполицевого обробітку ґрунту. У нас вже третій рік використовуємо, і дуже задоволені. Плуг – це минуле століття. Занадто велика витрата палива, плюс ущільнення шару під оранкою. Культиватор обробляє ґрунт якісно, розпушує його на необхідну глибину і добре подрібнює рештки. Плюс не потрібно чекати коли просохне земля після дощу. Re: Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? - soildoctor_harvest - 06-04-2022 У нас на Вінниччині багато хто використовує плуги, особливо для глибокого обробітку. Але останнім часом все більше переходять на дискові борони і культиватори, оскільки це дозволяє економити пальне і зменшити витрати. Я особисто використовую комбінований агрегат: спочатку плуг для глибокого обробітку після збору врожаю, а потім дискатор перед посівом. Re: Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? - FermerPoltava68 - 06-11-2022 Привіт! Я використовую агрегат з стрільчатими лапами для подрібнення решток і вирівнювання ґрунту після комбайна. Потім роблю культивацію на глибину 15 см дисковим культиватором перед посівом. Якщо у вас важкі ґрунти, то краще зробити плужне обробіток влітку і потім культивацію навесні. Re: Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? - Serhii_Шевчук - 06-22-2022 У нас на Полтавщині дуже великі площі обробляють культиваторами з лапами і дисковими боронами. Плуги зараз використовуються рідше, хіба що для глибокої оранки раз в декілька років. Культиватори більш економні і дозволяють зберегти вологу в ґрунті. Re: Обговорення плугів та культиваторів: який краще обрати для обробітку чорнозему? - fermer-zernomaster - 06-28-2022 Вибір агрегату для обробітку чорнозему залежить від багатьох факторів, в тому числі від типу ґрунту і кліматичних умов. Але загалом культиватори більш ефективні для безполицевого обробітку. Плуги можуть бути корисними для глибокого обробітку раз в декілька років, щоб розпушити нижні шари ґрунту і забезпечити доступ повітря до коренів рослин. |