Agronom.Club
Посів озимого ріпаку в умовах Берестейської області: досвід і поради - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Региональные ветки (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=91)
+--- Forum: Беларусь (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=94)
+--- Thread: Посів озимого ріпаку в умовах Берестейської області: досвід і поради (/showthread.php?tid=118566)

Посів озимого ріпаку в умовах Берестейської області: досвід і поради - FermerPoltava68 - 08-20-2018

Привіт усім! Я Олександ Іванович, фермер з Берестя. Цього року вирішив посіяти 50 га озимого ріпаку на своїх землях, і хотів би поділитися своїм досвідом та послухати думки колег.

Посівна кампанія була проведена в оптимальні терміни – з 15 по 25 серпня. Глибина посіву склала 3-4 см, норма висіву – 10 кг/га. Перед сівбою провели обробку насіння фунгіцидом Максим XL для профілактики хвороб.

Головна проблема цього року – посушлива погода. Опадів було вкрай мало після посіву, і рослини дуже страждали від нестачі вологи. На жаль, сходи зійшли нерівномірно, приблизно на 10% площ.

Які у вас є поради щодо поливу озимого ріпаку в таких умовах? Чи потрібно проводити обробки гербіцидами для боротьби з бур'янами?

Буду радий вашим коментарям!

Re: Посів озимого ріпаку в умовах Берестейської області: досвід і поради - AgroPivden76 - 08-20-2018

Доброго дня, Олександре Івановичу!

Я з Полтавщини, і у нас також була посуха. Я раджу провести підживлення ріпаку карбамідом або аміачною селітрою для стимуляції росту кореневої системи та підвищення її здатності поглинати вологу. Щодо гербіцидів – обов'язково використовуйте, якщо є бур'яни. Але дивіться рекомендації щодо термінів застосування.

P.S. Я б також радив обробити ріпак регулятором росту для підвищення зимостійкості.

Re: Посів озимого ріпаку в умовах Берестейської області: досвід і поради - AgroFermerPoltava - 08-21-2018

Олександре, я також сіяв ріпак цієї осені. Дуже сподіваюсь на дощі! А то в нас вже ґрунт майже висихає.

Я трохи пізніше посіяв, приблизно 5 вересня. Норму висіву збільшив до 12 кг/га через засуху – щоб забезпечити кращу густоту сходів. Чи не думаєте про позакореневе підживлення мікроелементами?

Re: Посів озимого ріпаку в умовах Берестейської області: досвід і поради - AgroMax8278 - 08-22-2018

Олександре Івановичу, а чи проводили ви аналіз ґрунту перед посівом? В умовах засухи це особливо важливо. Можливо, вам потрібні мікродобрива для поліпшення розвитку кореневої системи.

Рекомендую провести позакореневе підживлення азотними добривами та бором – це допоможе ріпаку краще перенести стрес від посухи.

Re: Посів озимого ріпаку в умовах Берестейської області: досвід і поради - FermerPoltava68 - 08-23-2018

Доброго дня! Згідний з попередніми спікерами, мікродобрива – це дуже важливо.

Також раджу провести обробку ріпаку проти гризунів. Посушливе літо може призвести до великої популяції мишей і полівок.

Re: Посів озимого ріпаку в умовах Берестейської області: досвід і поради - AgroPivden76 - 08-23-2018

Доброго дня! Я сіяла ріпак у минулому році. Ми проводили обробку фунгіцидом після сходів – для профілактики фомозу.

А ще радимо додати в бакову суміш при гербіцидному обробітці ПАР, щоб забезпечити краще проникнення гербіциду та ефективність дії.