Agronom.Club
Вплив гумусу на врожайність сої у південному регіоні України - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Почва и питание растений (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Forum: Органическое вещество и гумус (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Thread: Вплив гумусу на врожайність сої у південному регіоні України (/showthread.php?tid=118488)

Вплив гумусу на врожайність сої у південному регіоні України - AgroMax8278 - 10-08-2017

Доброго дня всім!

Останнім часом все більше цікавлюся темою використання органічних добрив, зокрема гумусу. Хочу поділитися своїми спостереженнями за впливом гумінових препаратів на врожайність сої у Херсонській області.

Минулого року ми провели невеликий експеримент: розділили поле на дві частини. На першій частині використали звичайні мінеральні добрива, а на другій – ті ж самі добрива разом із біостимулятором на основі гумінових кислот.

Результати були досить цікавими: на ділянці з додаванням гумусу середня врожайність сої склала 32 центнери з гектара, тоді як на контрольній ділянці – лише 28. Також помітили кращу стійкість рослин до посухи та хвороб.

Чи є у когось досвід використання гумусу при вирощуванні сої? Які препарати вважаєте найбільш ефективними?

Re: Вплив гумусу на врожайність сої у південному регіоні України - AgroFermerPoltava - 10-08-2017

Я працюю агрономом у ТОВ «Агро-Лідер» і спеціалізуюсь на аналізі ґрунтів. З мого досвіду, гумінові препарати корисні не тільки для сої та соняшнику, але й для інших культур, таких як кукурудза та цукровий буряк.

Особливо рекомендую звернути увагу на якість самого гумусу. Важливо, щоб він був свіжим і містив достатньо активних біологічно речовин.

Re: Вплив гумусу на врожайність сої у південному регіоні України - AgroPivden76 - 10-08-2017

Ми застосовуємо гумінові препарати від ТОВ «БіоАгро». Проблем зі схожістю не було, хоча перед внесенням ми провели якісний обробіток ґрунту. До речі, я помітив краще розгалуження кореневої системи у рослин на ділянці з гумусом.

Re: Вплив гумусу на врожайність сої у південному регіоні України - AgroMax8278 - 10-08-2017

Я теж давно цікавлюся органічними добривами. У мене є невелика ферма на Кіровоградщині, і я роблю гумус сам з гною великої рогатої худоби та рослинних решток.

Чи вважаєте ви його ефективність нижчою за готові препарати?

Re: Вплив гумусу на врожайність сої у південному регіоні України - FermerPoltava68 - 10-08-2017

З досвіду, ефективність саморобного гумусу може бути вищою за готові препарати. Головне - забезпечити правильний процес компостування і дотриматися необхідних умов. Що стосується норми внесення, то вона залежить від типу ґрунту та культури.

Re: Вплив гумусу на врожайність сої у південному регіоні України - AgroMax8278 - 10-09-2017

Дякую всім за корисні поради! Ми вносили гумус у нормі 3 центнери на гектар перед посівом. Щодо саморобного гумусу, то я вважаю, що він також ефективний, але потрібно враховувати його якість та дозрілість.

Обов'язково поділюся своїми подальшими спостереженнями!