Agronom.Club
Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Правила и помощь (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Правила форума (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Thread: Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині (/showthread.php?tid=118449)

Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - AgroPivden76 - 07-25-2019

Шановні колеги! Як ви оцінюєте наслідки тривалої засухи цього року для врожайності олійних культур, зокрема соняшника? У нас в районі спостерігається значне зниження вологозабезпеченості ґрунту. Посіви пішли у стрес ще в липні.

Попередньо прогнозуємо зменшення врожайності на 20-30%. Хотілося б почути думку більш досвідчених аграріїв, які вже мають за плечима кілька років роботи. Які ваші стратегії виживання під час посухи? Чи плануєте використовувати певні меліоративні методи або додаткові добрива?

Зараз основне питання – як мінімізувати втрати і забезпечити рентабельність виробництва.

Re: Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - FermerPoltava68 - 07-27-2019

Я також відчув на собі наслідки засухи. У нас в Харківській області соняшник практично не ріс у липні через спеку і відсутність дощів.

Щодо стратегії, то я застосовую крапельне зрошення для деяких ділянок. Це дозволяє зекономити воду та забезпечити рослини необхідною вологістю.

Re: Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - fermer-zernomaster - 07-28-2019

Я рекомендую використовувати антистресові добрива на основі гумінових кислот. Вони допомагають рослинам краще переносити спеку та нестачу вологи.

Також варто звернути увагу на сівозміну, щоб зменшити ризик ураження культури шкідниками і хворобами.

Re: Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - AgroPivden76 - 07-29-2019

На Дніпропетровщині ситуація також складна. Я планую додатковий полив, але це потребує значних фінансових вкладень.

Також хочу порадитись з вами: чи є якісь ефективні методи боротьби з попелицею на соняшнику під час засухи?

Re: Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - GrainZernoMaster - 07-30-2019

Погоджуюсь, що антистресові добрива можуть бути дуже корисними. Я застосовував їх на сої з гарним ефектом.

Щодо попелиці, то інсектициди слід використовувати тільки за необхідності і відповідно до регламенту.

Re: Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - Serhii_Шевчук - 08-02-2019

На Кіровоградщині ми плануємо провести додаткове обприскування фунгіцидами, оскільки посуха може сприяти розвитку грибкових хвороб.

Чи є у вас досвід застосування біопрепаратів для захисту посівів від шкідників і хвороб?

Re: Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - AgroMax8278 - 08-03-2019

Ми в Херсонській області намагаємось застосовувати екологічні методи боротьби зі шкідниками, як-от залучення корисних комах.

Але це вимагає знань і часу. Чи є якісь прості способи привабити сонечок та інших хижаків на поле?

Re: Наслідки засухи для врожаю соняшнику на Полтавщині - FermerPoltava68 - 08-04-2019

Залучення корисних комах – це дуже гарний підхід. Можна висівати спеціальні рослини-нектарниці, які приваблюють їх.

А ще можна встановити феромонні пастки для шкідників.