Agronom.Club
Оптимальная доза внесения азота для пшеницы в условиях Полтавской области - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Почва и питание растений (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Forum: Агрохимический анализ почвы (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Thread: Оптимальная доза внесения азота для пшеницы в условиях Полтавской области (/showthread.php?tid=118406)

Оптимальная доза внесения азота для пшеницы в условиях Полтавской области - Agro69 - 11-05-2019

Добрый день всем участникам форума! Хочу поделиться своим опытом и попросить совета. В этом году поймали хорошую скидку на удобрения, но никак не могу определиться с оптимальной дозой внесения азота для озимой пшеницы в Полтавской области.

У нас суглинистые почвы, нейтральная кислотность. Планирую использовать аммиачную селитру. В прошлом году применяли по 120 кг/га и получили неплохой урожай, но думаю, что можно улучшить результат.

Несколько местных агрономов советуют увеличить норму до 150-180 кг/га, обосновывая это повышенной влагозапасливостью почвы после обильных осадков зимой. В то же время, опасаюсь избыточного накопления нитратов в зерне и негативного воздействия на окружающую среду.

Буду благодарен за любые советы и рекомендации от опытных фермеров!

С уважением,
Александр

Re: Оптимальная доза внесения азота для пшеницы в условиях Полтавской области - soildoctor_harvest - 11-06-2019

Привіт Олександр! В мене подібний досвід. Я б радив діяти обережно зі збільшенням дози азоту. Мої поля теж суглинкові, але трохи кисліші. Минулого року вносили 120 кг/га і отримали гарний урожай. Якщо все ж таки вирішили збільшити норму, то раджу зробити аналіз рослин на вміст азоту через місяць після внесення. Це дозволить вам точно визначити потребу пшениці та уникнути надмірних витрат.

Re: Оптимальная доза внесения азота для пшеницы в условиях Полтавской области - fermer-zernomaster - 11-08-2019

Олександр, вітаю з форуму! Згідний із FermerPoltava. Перед внесенням азоту зробіть аналіз ґрунту на вміст мінерального азоту (амоній + нітрати). Це дозволить вам більш точно визначити необхідну дозу, враховуючи природні запаси в ґрунті та запланований рівень урожайності. Не забудьте про позакореневі підживлення мікроелементами – цинком і марганцем.

Re: Оптимальная доза внесения азота для пшеницы в условиях Полтавской области - Serhii_Шевчук - 11-16-2019

Олександр, вітаю! Я з Миргородського району. У нас, як і у вас, суглинкові землі, але частіше трапляються солонці. Вношу по 140 кг/га селітри вже два роки. Поки що результатами задоволений - урожай стабільний, але аналіз зерна на нітрати роблю щорічно, щоб все було в нормі.

Re: Оптимальная доза внесения азота для пшеницы в условиях Полтавской области - АгроПівдень_Петрович - 11-17-2019

Доброго дня! Я працюю в агрохімлабораторії. Олександр, настійно рекомендую зробити аналіз рослин після кущіння пшениці. Це дасть вам точне розуміння потреби рослини у азоті та допоможе уникнути зайвих витрат і ризику забруднення ґрунту нітратами.

З повагою,
Марія

Re: Оптимальная доза внесения азота для пшеницы в условиях Полтавской области - FermerPoltava59 - 11-25-2019

Олександр, вносите азот роздрібними дозами. Перша - при таненні снігу по поверхні посіву (близько 30-40 кг/га), друга - через тиждень після відновлення вегетації. Це дозволить рослинам ефективніше засвоювати азот і зменшить втрати від вимивання.