Agronom.Club
Нові технології вирощування пшениці на півдні України - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Полевые культуры (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Forum: Пшеница и ячмень (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Thread: Нові технології вирощування пшениці на півдні України (/showthread.php?tid=118344)

Нові технології вирощування пшениці на півдні України - AgroMax8278 - 06-28-2017

Доброго дня всім! Хотів би обговорити питання впровадження сучасних технологій у вирощуванні озимої пшениці, особливо в умовах степової зони. Цікавить досвід застосування no-till та strip-till систем землеробства - чи є позитивні результати? Також цікавлять ваші думки щодо використання біологічних препаратів для захисту рослин від хвороб і шкідників. Я сам пробував обприскувати посів по мерзлоталому ґрунту навесні, але не можу сказати що ефект був вражаючим.

Я також замислююсь про використання супутників для точного землеробства, зокрема для визначення оптимальних норм внесення добрив та вологи. Чи хтось має досвід у цьому напрямі? Можливо є якісь бюджетні рішення, які не вимагають великих фінансових вкладень на початковому етапі?

І ще одне важливе питання - як боротися з посухостійкістю пшениці? Чи ефективні сучасні сорти та гібриди для південних регіонів?

Re: Нові технології вирощування пшениці на півдні України - AgroPivden76 - 06-28-2017

Привіт! Ми в Полтавській області вже кілька років вирощуємо пшеницю за технологією no-till. Результати дуже позитивні - економія коштів на обробітку ґрунту, менша ерозія та краще утримання вологи. Що стосується біопрепаратів, то ми використовуємо «Фітоспорин» для протруювання посівного матеріалу і для позакореневого підживлення рослин. Він допомагає захистити від бактеріальних хвороб.

А супутники - це цікава штука! Ми на початку цього шляху, використовуємо дані з безкоштовних джерел для аналізу стану посівів.

Re: Нові технології вирощування пшениці на півдні України - AgroFermerPoltava - 06-28-2017

З приводу супутників - подивіться на сервіс Sentinel Hub. Він надає дані з Європейського супутника, і ви можете отримати інформацію про стан посівів (NDVI індекс) та вологість ґрунту безкоштовно.

Щодо посухостійкості - ми випробували кілька сортів від «Маїс» з підвищеною толерантністю до засухи. Вони показали себе добре в умовах недостатнього зволоження.

Re: Нові технології вирощування пшениці на півдні України - AgrotechFieldexpert21 - 06-28-2017

Я пробував різні біопрепарати, але на жаль, вони не дають такого ефекту як хімічні. Може я не так їх використовую? Наскільки ефективний «Фітоспорин» від борошнистої роси?

A ще питання: хто знає якісь перевірені добрива для озимої пшениці на півдні України?

Re: Нові технології вирощування пшениці на півдні України - AgroFermerPoltava - 06-28-2017

Ми в Херсонській області вже давно використовуємо суміш мінеральних і органічних добрив. Навесні вносимо аміачну селітру, восени - суперфосфат і калійну сіль.

Також пробували сіяти пшеницю з горохом як сидерати для покращення структури ґрунту.