Agronom.Club
Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Полевые культуры (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Forum: Подсолнечник (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Thread: Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні (/showthread.php?tid=118278)

Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - AgrotechFieldexpert21 - 03-03-2016

Доброго дня! Минулий рік видався доволі складним для аграріїв. Посуха відчувалася на всій території України, і особливо потерпіла південна зона.

Хотів би дізнатися у досвідчених соняшників - які технології ви використовуєте в умовах обмеженого зволоження? Які гібриди показали себе найкраще за цих обставин? Чи варто переходити на короткостеблові форми, щоб зменшити витрату вологи?

Також цікавить ваш досвід з гербіцидним захистом - які препарати ефективні проти широколистяних та злакових бур'янів у степу? І чи не страждають посіви від післядії ґрунтових гербіцидів наступного року?

Заздалегідь вдячний за ваші поради.

Re: Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - AgroPivden76 - 03-03-2016

Привіт! У нас на півдні Херсонщини в минулому році добре зарекомендував себе гібрид «Піонер П64ЛЕ19». Він відносно посухостійкий і має досить високу врожайність. Щодо гербіцидів, то ми використовуємо Міура – він ефективний проти більшості бур'янів у нашому регіоні. Але після нього варто дотримуватися сівозміни, щоб не було проблем з наступними культурами.

Re: Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - AgrotechFieldexpert21 - 03-04-2016

Так, погоджуюсь, Міура - хороший варіант. Але не забудьте про баковий партнер для контролю злакових бур'янів – наприклад, Експрес.

Я також пробував короткостеблові гібриди, і вони дійсно економлять воду. Але в умовах звичайного зволоження різниці у врожайності майже немає. Все залежить від конкретної зони.

Re: Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - AgroPivden76 - 03-04-2016

Я б рекомендував приділити увагу підготовці ґрунту. Правильна обробка, внесення органіки і мульчування допомагають зберегти вологу в землі. Також не варто забувати про фосфорно-калійні добрива – вони сприяють розвитку потужної кореневої системи.

Re: Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - AgrotechFieldexpert21 - 03-04-2016

Підтримую думку SoilDoctor щодо підготовки ґрунту. Ми робимо глибоке розпушування восени, а навесні – мілке боронування для збереження вологи.

Ще одне важливе питання - це захист від хвороб. В умовах посухи соняшник більш схильний до фузаріозу та септоріозу. Не завадить обробити посіви відповідними фунгіцидами.

Re: Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - AgroPivden76 - 03-04-2016

Я в минулому році пробував гібрид «Майстер», і він непогано витримав посуху. Але у мене були проблеми з соняшниковою молею.

Щодо гербіцидів, то я відмовився від ґрунтових на користь післясходових обробок – менше проблем зі сівозміною.

Re: Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - AgrotechFieldexpert21 - 03-05-2016

У нас з гусеницями боролися за допомогою Децис. Але він досить токсичний, тому використовуйте його обережно і дотримуйтесь інструкції.

Ми також пробували біопрепарати на основі бактерії Bacillus thuringiensis – вони менш шкідливі для навколишнього середовища, але ефективність трохи нижча.

Re: Рекомендації по вирощуванню соняшнику в степовій зоні - AgroPivden76 - 03-06-2016

Марія Степанівна, найкращий спосіб боротьби з вовчком – це сівозміна. Не садіть соняшник на одному місці два роки поспіль.

Також є спеціальні гербіциди для контролю вовчка, але їх потрібно використовувати до появи сходів культури.